אחריות סביבתית – גם כשיוצאים לחופשה

בין אם אנו יוצאים לנופש או חיים את חיי היומיום, אחריות סביבתית היא דבר הצריך להיות בראש מעיינינו.

מהי אחריות סביבתית בעצם ולמה היא כל כך חשובה?

ייתכן שזה בגלל חוסר מודעות או חינוך לא נכון, אך במאה השנים האחרונות יצרנו כמו אשפה גדולה בהרבה מהכמויות שנוצרו במאות הקודמות יחד. הגענו למצב שכמות החומרים המלאכותיים (מעשה ידי אדם) הנזרקים לפח היא כה רבה כך שמאגרי הזבל מלאים ביותר. רוב האשפה שאנו מייצרים מוצאת את דרכה לטבע ולים, בין אם כי מאגרי הזבל מלאים, בין אם כי אנשים פשוט משאירים אשפה מאחוריהם בלי לדאוג לשים אותה במקומות הנכונים, ובין אם אנחנו אכן זורקים את האשפה בפח במיועד לכך אך בגלל מזג האוויר היא מתנופפת משם הישר לחיק הטבע.

מספיק להעיף מבט על החופים הנהדרים של סיני אחרי שביקרו בהם המוני תיירים בחופשות החג או הקיץ. המון זבל בכל מקום, חלקו בתוך הים, וחופי נואיבה היפהפיים עלולים תוך זמן לא רב לאבד את צורתם.

 

למה זה בעצם משנה?

מעבר לחוסר האסתטיות ולהרגשה שאנו הולכים במזבלה בין אם זה ברחוב או בחוף הים, החומרים המלאכותיים לא מתכלים בקלות ולחלקם (כמו פלסטיק לדוגמא) לוקח מאות שנים להתכלות. רובם אכן יתפרקו לחומרים קטנים יותר, אך לא יתכלו, וכך הגענו היום לבעיה שוודאי שמעתם עליה רבות – המיקרו-פלסטיק. מיקרו-פלסטיק הוא למעשה חלקים קטנים של פלסטיק שקשה להרים ביד ולנקות, בשל משקלם הקל הם עפים ברוח או נסחפים במים בקלות ומגיעים למקומות לא רצויים. הם עוד ממשיכים להתפרק ולהגיע לננו-פלסטיק, שאלו חלקים כה זעירים שלעיתים קשה להבחין בהם בעין, אך הם שם, והם אינם מתכלים ועל כן יוצרים בעיה סביבתית גדולה על ידי כך שנאכלים על ידי בעלי חיים שונים הטועים וחושבים שזהו מזונם, וכתוצאה מזה מורעלים או נחנקים. גם אם החיבה היחידה שלכם לבעלי החיים היא בצלחת שלכם, זה צריך להדאיג אתכם מאוד. מחקר חדש מצא שכמעט בכל דג שאנו אוכלים ישנם חלקי מיקרו-פלסטיק. משמע, כל מה שהם אוכלים, נכנס גם לבטן שלנו. החומרים האלו רעילים ומסרטנים.

ודאי שמעתם על מאות דולפינים ולוויתנים שנחנקו כי בלעו שקיות פלסטיק, צבי ים שנלכדו ברשתות שנזרקו למים ופינגווינים שנחנקו כשצווארם נתפס בפלסטיק המחזיק את שישיית הבירות יחד. מעבר לכך, כאשר חומרים מתפרקים בטבע, תהליך הפירוק שלהם משחרר גזים. סוג הגזים הנפלט מפירוק החומר תלוי במבנה החומר, וגזים כמו פחמן דו חמצני ומתאן נפלטים באוויר. אתם ודאי מכירים אותם בשם "גזי חממה". גזי החממה הנפלטים למעשה יוצרים שכבה המונעת מגלי קרינות מסוימים לחזור חזרה החוצה מכדור הארץ, ולמעשה לוכדת אותם בפנים, מה שיוצר את אפקט החממה, דבר זה גורם להתחממות כדור הארץ. כל שנה נמדדת עליה בטמפרטורות ואנו רואים יותר ויותר מעלות קיצון, וזהו דבר הפועל גם באופן קיצוני לגבי המעלות הקרות, לכן אל תתנו לחורפים הקרים והגשומים להטעות אתכם, ההתחממות הגלובלית אכן קורית.

ומה הסיכון בכך? ככל שמזג האוויר נעשה קיצוני יותר האיזון ההרמוני ששומר על החיים נפגם ואנו עדים להרבה אסונות טבע גדולים (כגון השריפות באמזונס, באוסטרליה ובסיביר), דברים המביאים זנים רבים של בעלי חיים לסף היכחדות ופוגעים מאוד בחייהם של בני האדם, ובסיכויים להאריך שנים על פני כדור הארץ.

 

לא משנה איפה אנחנו – בואו נשמור על הסביבה

לא משנה אם אתם על החוף באיים האזוריים או מתפנקים עם מלון בסיני – אם חשוב לכם המגוון של חיים ששנים של אבולוציה יצרו כאן, וחשוב לכם שיהיה לדורות ההמשך שלנו היכן לחיות, אחריות סביבתית צריכה להיות במחשבתכם בכל פעולה קטנה שתעשו. מעבר להעלאת מודעות, הפעלת לחצים על הכנסת על מנת לחוקק חוקים שימנעו פגיעה בטבע אנו יכולים בכל פעולה קטנה שאנו עושים ביום להפעיל אחריות סביבתית.

נסו לקנות רק מה שאתם באמת צריכים, לתקן במקום להחליף, לדאוג להפריד את סוגי האשפה (אורגנית, ממוחזרת, נייר וזבל) ולהטמינם בפחים הנכונים ולוודא שהם תמיד סגורים היטב, נסו להשתמש ברכב כמה שפחות על ידי שימוש בתחבורה ציבורית או נסיעה ביחד עם אנשים נוספים, נקו אחריכם תמיד וגם אחרי אחרים (נכון, זה לא כיף, ולא אנחנו עשינו את זה בהכרח, אבל הכדור הזה הוא הבית של כולנו, וחשוב שכולנו נשמור עליו נקי), השתמשו ברב פעמי ולא חד פעמי.
יש לנו רק כדור אחד, בואו נשמור עליו יחד.

חדר שינה

תוכן עניינים
הכתבה עזרה לכם? מוזמנים לשתף עם החברים
כתבות נוספות שאולי תאהבו